Ugrás a fő tartalomra

Az ázsiai hendikep


Az ázsiai hendikep talán a legnépszerűbb fogadási stílus a profik körében. Nem véletlenül, hiszen egy jól megválasztott ázsiai hendikep tippel nagyban megnöveljük a nyerési esélyeinket, vagy az oddsunkat.
Kezdőként összetettnek tűnhet a dolog, de igazából nagyon egyszerű. Ha ráérzünk a mikéntjére, garantáltan az egyik kedvenc sportfogadás tipp módszerünk lesz.
Magyarázatunban 3 részre osztjuk a lehetőségeket: nullás, pluszos és mínuszos ázsiai hendikep. Zárójelben az Unibet oldalán található jelölések.

Bővebb magyarázat az ázsiai hendikepről példákkal személteve.

Nullás ázsiai hendikep

Lényegében ez a „nincs fogadás döntetlenre“ ázsiai megfelelője, vagyis döntetlen esetén visszafizetik a tétet. Pl. Egy Real – Barca mérkőzésen kétféle lehetőség van „Real 0“ vagy „Barca 0“. Ha a választásunk a „Real 0“ és a mérkőzés végeredménye döntetlen, a tét visszajár. Ha nyer a Real, akkor a tippünk nyert, ha veszít a Real, akkor elvesztjük a pénzünket.

Pluszos ázsiai hendikep

Hendikep 0, +0.5 (+0,25)
Akkor kapjuk meg a teljes nyereményt, ha a választott csapat megnyeri a találkozót. Ha vereséget szenved, elvesztettük a tétünket. De mi történik döntetlen esetén? A „0, +0.5“ két fogadást foglal magába, egy 0.0 és egy +0.50 tippet, amelyek között fele-fele arányben megoszlik a feltett tétünk. A +0.0 esetén, ahogy fentebb, tétünk fele visszajár. A +0.50 esetében pedig arra fogadunk, hogy a választott csapat nyer vagy döntetlent ér el, így tehát a tét másik fele nyertes lesz. A gyakorlatban annyit tesz, hogy 1000Ft-os tétnél döntetlen esetén 500Ft visszajár, 500Ft-ot pedig megszoroznak a nyereményszorzóval.

Hendikep +0.5
A választott csapat 0.5 gól előnnyel indul. Ha a választott csapat nyer, vagy döntetlent ér el, akkor a tippünk nyert. Ha a csapat veszít, a tétet buktuk.

Hendikep +1
A választott csapat 1 gól előnnyel indul. Akkor nyerünk, ha a választott csapat nyer vagy döntetlent ér el. Ha csak egy góllal veszít, akkor a tét visszajár. Azonban, ha két vagy több góllal veszít, akkor a tippünk vesztes.

Hendikep +0.5, +1 (+0,75)
Ez az előző két lehetőség kombinációja. A tétünk itt is ketté oszlik. Akkor nyerünk, ha a kiválasztott csapat nyer, vagy döntetlent ér el. Ha 1 gólos különbséggel vereséget szenved, a tét megosztásra kerül és felét elveszítjük, a másik felét visszakapjuk. Magyarázat: a két fogadás, amikre megoszlik a tét: +0.50 és +1.0. Csapatunk 1 gólos veresége esetén előbbi vesztes lett, míg utóbbi miatt a tét fele visszajár.

Mínuszos ázsiai hendikep

Hendikep 0, -0.5 (-0,25)
A tétünk ketté oszlik. Akkor nyerünk, ha a kiválasztott csapat legalább 1 góllal megnyeri a találkozót. Ha döntetlent ér el, a tét megosztásra kerül és egyik felét visszakapjuk, a másik felét elveszítjük. Magyarázat: a két fogadás, amikre megoszlik a tét: +0.0 és -0.50. Csapatunk döntetlent ért el, ezért előbbi miatt a tét fele visszajár, míg utóbbi miatt a másik felét elveszítjük.

Hendikep -0.5
A választott csapat 0.5 gólhátránnyal kezd. Akkor nyerünk, ha a választott csapat nyeri a mérkőzést. Minden más esetben vesztesnek minősül a sportfogadás tippünk.

Hendikep -1
A választott csapat 1 gólos hátrányból indul. Tehát, ahhoz, hogy nyerjünk, a csapatunknak legalább 2 góllal kell nyernie. Ha csak 1 góllal nyer, a tét visszajár. Ha döntetlen, vagy veszít a csapat, a tipp is vesztes.

Hendikep -0.5, -1 (-0,75)
A fenti kettő kombinációja, vagyis a tétünk kétfelé oszlik. Akkor kapjuk meg a teljes nyereményt, ha a kiválasztott csapat legalább 2 góllal megnyeri a találkozót. Ha 1 gólos különbséggel nyert, akkor a tét megosztásra kerül és az egyik fele nyertes lesz, a másik felét visszakapjuk. Magyarázat: a két fogadás, amikre megoszlik a tét: -0.50 és -1.0. Csapatunk 1 gólos győzelme esetén előbbi nyertes lesz, utóbbi miatt a tét fele visszajár.
Ha a meccs végeredménye döntetlen, vagy a csapatunk veszít, a tippünk is vesztes lesz.