Ugrás a fő tartalomra

Moneymanagement


Mi a megfelelő tét egy sportfogadás tipp megjátszásánál? Ez bizony egy nagyon fontos kérdés. Ha ugyanis ész nélkül játszunk, könnyen lenullázódhatunk. Egy stratégiát betartva viszont sokkal nagyobb nyerési eséllyel indulhatunk. Ha nyereségre akarunk szert tenni, hosszútávon kell gondolkodnunk. Ugyanis minden sportfogadó életében előfordul olyan időszak, amikor semmi nem akar összejönni, és folyamatosan vesztünk. Ezt tudni kell kezelni.
                Számolnunk kell az esélyekkel is. Egy focitipp esetén ha fogadunk a hazai csapat győzelmére, matematikailag 1 a 3-hoz az esélye, hogy nyerünk. Ugyani a végeredmény lehet hazai győzelem, döntetlen, vagy a vendég csapat győzelme, és ebből a 3 lehetőségből csak egy jó nekünk – amire fogadtunk. Egy tenisz mérkőzés esetén az egyik fél győzelmére fogadva viszont 1 a 2-höz az esélyünk.
Gyűjtőfogadásnál sokat romlanak az esélyeink: 2 db focitipp esetén már csak 1:9 az esélyünk, 3-nál már csak 1:27 az esélyünk arra, hogy nyerjünk. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy nem érdemes 8-10 tippet egy gyűjtőszelvényre rakni. Igaz, hogy ha bejönne, nagyot szakítanánk, de az esélyeink nagyon alacsonyak. Érdemesebb 1-2 mérkőzést egy szelvényen játszani, és több ilyen szelvényt rakni, mint egy egyszeri 10 sportfogadás tippből álló gyűjtőt.

Alapszabály: soha nem kockáztatjuk a rendelkezésre álló egyenlegünk 5%-nál nagyobb összeget egy tippre.
A moneymanagmentnek három fő rendszerét használják a profik:

Egység-fogadásos rendszer:

Legyen 10/10 a legnagyobb összeg, amit készen vagy befektetni, és legyen ez az 5%-a az eredeti pénzösszegednek. Attól függően, hogy mennyire hiszel egy adott fogadásban (a jó kimenetben), meghatározod, hogy kicsi (1-3), közepes (4-7) vagy nagy (8-10) legyen a tét összege. Pédául legyen a kezdeti pénzösszegünk 100.000Ft, ennek az 5% = 5000Ft (ez a 10/10 vagyis egy egység 500Ft). Vegyünk egy labdarúgó mérkőzést, ahol a 3. helyen álló csapat hazai pályán játszik a 10. helyen állóval. Nagy az esély arra, hogy a hazai csapat nyer így 8/10 -t teszünk rá, azaz 8 egységet, ami 8 x 500Ft = 4000Ft.
Értelemszerűen egy több tippből álló gyűjtőszelvényt alacsony (1-3) téttel játszunk meg.

Az eredetileg kockáztatni kívánt pénz fix százaléka:

Nagyon egyszerű, kiválasztod a megfelelő százalékát a fogadásra szánt pénzösszegnek, és kitartasz ez mellett a szezon végéig. Az előnye, hogy mindig tudod, hogy mennyi a tét összege. Hátránya, hogy nyereséghez és veszteséghez nem igazodik. Ezt a problémát meg lehet oldani, ha jelentősen gyarapszik a pénzünk – például legyen a kezdő pénzünk 100.000Ft és 2% a tét (= 2000Ft), amikor az egyenlegünk eléri a 200.000-t egyszerűen megnőveljük a tétet a jelenlegi összeg 2%-ra, azaz 4000Ft-ra, és így tovább.

Aktuális egyenleg fix százaléka:

Itt annyival bonyolultabb a helyzet, hogy minden fogadás után újra kell számolni a tét összegét. De mindig figyelembe vehetjük, hogy nyerő (növekedik a tét összege) illetve vesztő (csökken a tét) időszakban vagyunk-e. A százalékok ideális kiválasztása nagyon fontos. Ez általában 1%-től 5% százalékig szokott terjedni.