Ugrás a fő tartalomra

Sportfogadás kezdőknek


Ez a leírás azoknak készült, akik első lépéseiket teszik az internetes fogadás világában. Az alábbiakban bemutatunk néhány alapfogalmat és megpróbálunk pár hasznos tanáccsal szolgálni. Mivel úgy döntöttél, hogy nekilátsz a sportfogadásnak, tudnod kell, hogy egy nap alatt nem leszel milliomos. A tapasztalat szerzés időigényes folyamat.

Első lépések:

Mire van szükség az első tippmix tippek megjátszásához?
-          egy bankkártya (VISA, MasterCard, Maestro, AmEX)
-          egy fogadóirodánál nyitott számla (a legjobb irodák leírását ITT találod)
-          ezeken kívül ajánlott még egy Skrill számla létrehozása is (nem életbevágó, de a későbbiekben leírjuk, miért is hasznos). Bővebben a Skrill-ről itt olvashatsz: A Skrill (részletes útmutatóval).

Fogadóirodá(k)nál nyitott számla

Ez a legfontosabb dolog, mivel itt fogjuk megtenni fogadásainkat. Kezdőként lehetőleg olyan irodát válasszunk, amelyek rendelkeznek magyar felülettel és magyar ügyfélszolgálattal is. Ezenkívül még fontos, hogy egyszerű, áttekinthető legyen a kezelőfelület. Az általunk ajánlott irodákkal garantáltan elégedett leszel.
Az irodák többsége különböző bónuszokat is kínál az ügyfeleinek. Ez is egy fontos eleme egy kezdő játékos irodaválasztásának. A bónuszok igénylésének azonban vannak bizonyos feltételei, amit az iroda oldalán megtaláltok.
Természetesen fontos, hogy az iroda megbízható legyen, stabil háttérrel rendelkezzen és gyors ki- és befizetést kínáljon az ügyfeleinek. Az általunk ajánlott irodák elegedet tesznek minden feltételnek. Fontos tényező még az oddsok (nyereményszorzó) nagysága, és a kínálat szélessége.

Skrill számla

A Skrill számla egy nagyon hasznos elem minden sportfogadó számára. Ez egy internetes számla, amivel hipergyors ki- és befizetést tudunk végrehajtani az összes irodánál. Előnyei:
-          ingyenes számlanyitás
-          ingyenes számlavezetés
-          a legtöbb fogadóirodánál ingyen ki- és befizethetünk vele
Skrill számlát ITT tudsz létrehozni. Azonban első befizetésre mindenképp a bankkártyánkat használjuk, ugyanis egyes irodáknál Skrill feltöltés esetén nem vehető igénybe az első befizetői bónusz. Miután a bónuszt felvettük, nyugodtan használjuk csak a Skrill-t a ki- és befizetésekhez.
Bővebben a Skrill-ről itt olvashatsz: A Skrill (részletes útmutatóval)

Az internetes fogadás előnyei:

Miért az interneten fogadjak, hiszen a sarkon van egy TippMix iroda? És ha már az interneten fogadok, miért ne a magyar TippmixPro-t használjam? A nagy fogadóirodák rengeteg előnnyel rendelkeznek a Tippmix-hez és a TippmixPro-hoz képest. Röviden összefoglalva:
-          nagyságrendekkel nagyobb kínálat
-          jóval nagyobb oddsok
-          élő fogadások
-          kihagyhatatlan bónuszok
-          sokkal több fogadási típus (pl. ázsiai hendikep)
-          a számítógép előtt ülve, mobilon, tableten is fogadhatunk, bárhol, bármikor

Fogadási típusok:

Mielőtt nekilátnánk a sportfogadás tippek megjátszásának, jó, ha tudjuk, hogy milyen fogadási típusok állnak rendelkezésünkre. Mivel a nagy fogadóirodáknál hatalmas kínálatot találunk, nem áll módunkban mindet részletesen leírni. A legkedveltebb lehetőségeket viszont itt részletezzük:

Háromesélyes (1X2) fogadás
Ez a legrégebbi és mindmáig legkedveltebb fogadási típus, ahol a hazai csapat győzelmére (1), döntetlenre (X) ill. a vendég csapat győzelmére (2) fogadhatunk. Ezeknek van kombi verziója is: 1X esetén akkor nyerünk, ha a hazai csapat győz vagy döntetlen lesz a meccs. X2 esetén akkor nyerünk, ha a vendégcsapat győz vagy döntetlen lesz a meccs. 12 esetén pedig akkor nyerünk, ha nem döntetlen lesz a meccs.

Fogadás a félidő (halftime) végeredményére
Ugyanígy tehetünk 1X2 fogadást a félidő végeredményére is.

Fogadás a gólok számára (under/over vagyis alatt/felett)
A leggyakoribb a 2.5 gól alatt/felett fogadás. Tehát meg kell tippelnünk, hogy a mérkőzésen 2.5 gólnál több vagy kevesebb lesz. Ha a „2.5 alatt”-ra fogadunk, akkor nyerünk, ha a mérkőzésen 0, 1 vagy 2 gól esik. Ha 3 vagy több gól lesz, vesztettünk. Természetesen tippelhetünk arra is, hogy „2.5 felett” lesz a gólok száma. Ez esetben akkor nyerünk, ha a mérkőzésen legalább 3 gól esik.

Mindkét csapat szerez gólt (G/G)
Tippelhetünk arra is, hogy mindkét csapat szerez gólt a mérkőzésen, vagy arra, hogy csak az egyik csapat ill. hogy egyik sem.

Fogadás a gólszerzőre (goal scorer)
A nagy fogadóirodák kínálatában találhatunk olyan mérkőzéseket is, ahol arra fogadhatunk, melyik játékos rúg gólt az adott meccsen.

Hendikep
Ennek több fajtája is van, a legismertebb és a legjobb az ázsiai hendikep. Erre egy külön cikket szánunk, melyet ITT olvashatsz el.

Tehát ezek voltak a leggyakoribb sportfogadási típusok. Ezeken kívül még rengeteg más lehetőség is van (pl. sárgalapok száma, szögletek száma, stb.), de ezek használatára majd rájössz menet közben.

Egyszeri fogadás (single tip) vagy kombi (multiple bet):

Mi a különbség? Egy single tip fogadás annyit tesz, hogy egy online „szelvényen” egy sportfogadás tippet játszunk meg. Pl. Real Madrid – Valencia mérkőzésre a tippünk hazai győzelem (azaz Real győzelem), amire 1.50-es oddsot (nyereményszorzó) ad az iroda és mi ezt megjátszuk 1000Ft-tal. A szelvényünk akkor nyer, ha a Real győz. Hogy mennyit nyerünk? A feltett tétet (esetünkben 1000Ft) megszorozzák az oddsal (1.50) vagyis 1500Ft-ot.
A kombi fogadásnak több típusa is van. A legegyszerűbb a gyűjtő fogadás, ami 1 db tét megtételét jelenti az általunk választott összes eseményre. Pl. kiválasztjuk a Real hazai győzelmét 1.50-es oddsal, a Juventus hazai győzelmét 1.70-es oddsal, és az Arsenal idegenbeli győzelmét 1.80-as oddsal. Ezt szelvényt pedig megjátszuk 1000Ft-tal. Akkor nyerünk, ha mindhárom tippünk bejött. Ha csak az egyik is elmegy, a teljes összeget buktuk. Mennyit nyerünk? Az általunk megjátszott tétet megszorozzák az ún. eredő oddsal, ami az összes odds szorzata, esetünkben: 1.50 x 1.70 x 1.80 = 4.59, a nyereményünk tehát 4.59 x 1000Ft = 4590Ft
Létezik olyan lehetőség is, hogy az általunk kiválasztott sportfogadás tippeket különböző kombinációban játszuk meg. Az előző példánál maradva megjátszhatjuk egyesével, kettesével és hármas kombiban is. Tehát külön-külön fogadunk az egyes csapatok győzelmére (1.50, 1.70 ill. 1.80 odds), majd „Juve győzelem - Real győzelem” kombi (1.50 x 1.70 = 2.55 odds), „Juve győzelem – Arsenal győzelem” kombi (1.70 x 1.80 = 3.06 odds), „Arsenal győzelem – Real győzelem” kombi (1.50 x 1.80 = 2.70 odds), és persze a hármas kombi (1.50 x 1.70 x 1.80 = 4.59 odds).

Egyéb fontos tényezők:

A sportfogadást ész nélkül csinálni nem túl kifizetődő. Fontos, hogy stratégiailag jól osszuk be a pénzünket. Erről olvashatsz a Moneymanagment cikkünkben.