Ugrás a fő tartalomra

Hogyan válasszunk tippeket?Ha az alapok már megvannak, el kell döntened, hogy profin akarod csinálni a sportfogadást, vagy csak hobbi szinten. Bármelyiket is választod, bizonyára nem akarsz veszteni. Az alábbiakban pár tanáccsal szolgálunk, melyek segítségével minimálisra csökkentheted a veszteséges játék esélyét.

-        Az első és legfontosabb dolog: hosszútávon gondolkodj, ezért soha ne tedd fel minden pénzed egy eseményre. Ehhez jó, ha már az elején átgondolod a pénzmenedzsment stratégiád.

-        Csak annyi pénzt költs sportfogadásra, amennyinek esetleges elvesztése nem okozna gondot. Ez azért fontos, mert ha jelentős mennyiségű pénzt vesztesz, elkezdesz stresszelni, mindenáron vissza akarod nyerni, és ez sorozatos rossz döntésekhez vezet.

-        Érzelem mentesen játssz! Ne azért fogadj a kedvenc csapatod győzelmére, mert ők a szívügyeid. A sikeres sportfogadói léthez elengedhetetlenek a racionális döntések.

-        Nagyon kecsegtető egy olyan szelvény, amivel 200 Ft-ból 200.000-et lehet nyerni. De hogy ilyen bejöjjön, annak nagyon minimális az esélye. Csak egy egyszerű példa: ha egy szelvényre egy darab háromesélyes tippet raksz, egy a háromhoz az esélyed nyerni. De két tippnél egy szelvényen már csak egy a kilenchez, 3 tippnél pedig 1:27! Ezt vésd az eszedbe. A profi sportfogadók szinte mindig csak szóló fogadásokkal játszanak.

-        Vezess statisztikát a tippjeidről. Megteszi egy egyszerű excel táblázat is. Pl. fél év sportfogadó múlttal a saját statisztikádból kiderül, hogy melyek azok a sportágak vagy fogadási stílusok, amelyek fekszenek neked, amelyeknél nagy aránnyal eltalálod nyertes tippet. Érdemes ezekre fókuszálni a jövőben.

-        Soha ne dönts szorzók (oddsok) alapján. Nincs tuti meccs, még az 1.01-es tippel is veszíthetsz. Közeli példa erre a 2017-es BL szezonban a PSG – Barca (4:0) odavágó után 1.01-es odds volt a PSG továbbjutására. A visszavágó, mint tudjuk 6:1 lett. Vagy 2018-ban szintén a Barca 4:1-re verte az AS Roma-t, a továbbjutásukra szintén 1.01-es odds volt. A visszavágó viszont 3:0 lett, így idegenben lőtt góllal a Roma ment tovább.

Az alábbi tényezőket figyelembe véve elcsíphetünk jó néhány tippet viszonylag kis kockázattal. Érdemes mindig időt szakítani ezen tényezők elemzéséhez.

-        Időjárás. Pl. ha a meccs indulása előtt kis idővel már előre látható, hogy nagy esőzésben, csúszós pályán fognak játszani a csapatok, már jó eséllyel fogadhatunk arra, hogy kevés gól születik a mérkőzésen. Ugyanis vizes pályán a technikás játékosok kevésbé tudnak cselezni, lövéskor nehezebb irányítani a labdát. Vagy télen BL/EL mérkőzést játszani Moszkvában (vagy bárhol Észak-Oroszországban) egy mediterrán csapatnak nagy kihívás, míg a helyiek hozzá vannak szokva. Így jó eséllyel hazai győzelem vagy döntetlen születhet még egy jóval esélyesebbnek titulált idegenbeli csapattal szemben is. Persze bármikor jöhet egy váratlan büntető, piros lap, stb., szóval azért csínján a tétekkel.

-        A meccs jelentősége. Barátságos mérkőzésekre ne igazán érdemes fogadni. Az ilyeneken ugye szinte korlátlan cserelehetőség van, és főként azok a játékosok lépnek pályára, akiknek a tétmérkőzéseken nem jut lehetőség. Az angol Ligakupára sem érdemes fogadni, ugyanis a nagy csapatok sokszor ott is a B csapattal állnak ki, így rengetegszer jut tovább egy sokadligás csapat. Számolnunk kell azzal is, hogy az oda-vissza vágós meccseknél (főleg nemzeti kupameccseknél) ha az odavágón meggyőző fölénnyel nyert az egyik csapat, akkor a visszavágón valószínűleg sok cserejátékos kap majd lehetőséget, ill. nem is fogják magukat annyira hajtani a győzelemért. Pl. ha 5:0-ra nyertek az odavágón, a visszavágón az is belefér nekik, hogy 4:0-ra kikapjanak. És ez bizony ott van a fejükben. Ugyanez igaz akkor, amikor 3 fordulóval a vége előtt egy csapat már biztos bajnok. A maradék 3 meccsen nem valószínű, hogy mindent beleadnak, ugyanis számukra ezek már tét nélküli meccsek.

-        Sértült és eltiltott játékosok. Egy (vagy több) kulcsjátékos kiesése jelentősen befolyásolja az esélyeket. A csapatok blogjait, közösségi oldalait követve szinte azonnal értesülhetünk a sérültekről/eltiltottakról, így ezekből előnyt kovácsolhatunk magunknak.

-        Aktuális forma. Ha egy csapat győzelmi szériában van, a bukik kisebb oddsokat kínálnak az esetleges következő győzelmükre. Fordítva is igaz, ha rossz formában, vesztes szériában vannak, akkor megnőnek rájuk az odds-ok. Pl. egy rossz szériában lévő (de egyébként erős) csapat edzőváltás után általában győzelemmel indít.

-        Statisztikák jelentősége. Néhány esetben elegendő csak ezekből kiindulni. Pl. ha egy csapat hazai pályán 20 meccse veretlen, kicsi az esélye, hogy ki fog kapni. De minden sorozat véget ér egyszer. Statisztikák nélkül nem leszünk sikeresek, de csak ezekből kiindulva sem. Vegyük figyelembe a többi felsorolt tényezőt (időjárás, meccs jelentősége, eltiltottak, sérültek, stb.)

Kapcsolódó cikkek: